Casting College

Voor de mensen die mij niet kennen, ik ben Rene van Heezik en ik ben opgegroeid in de winkel van mijn ouders Martin Flyfishing Outfitters te Rotterdam. Op deze manier ben ik dus al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met de vliegviswereld. Wout van Rijmendam (voormalig wereldkampioen casten met de vliegenhengel) werkte bij ons in de winkel waardoor ik Wout dagelijks kon bewonderen wanneer hij zijn vaardigheden, van het werpen met de vliegenhengel, aan de klanten vertoonde op het grasveldje achter de winkel. Hierdoor werd ik als jonge jongen al gauw gegrepen door het vliegvissen. Door veel naar Wout te kijken, zijn instructies, en vele uren oefenen heb ik het werpen en vissen met de vliegenhengel geleerd. Met alle aangeleerde vaardigheden heb ik in de loop van de jaren op veel plekken in de wereld mogen vissen zoals in Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Bahamas en Cuba. De passie voor het werpen heeft er toe geleid dat ik een gecertificeerde werpinstructeur ben geworden en al vele vliegvissers naar een hoger niveau heb kunnen helpen waardoor het plezier in hun hobby is toegenomen. Het werpen is enigszins zelf aan te leren maar als u uiteindelijk een betere vliegvisser wilt worden is het vrijwel onmogelijk om dit zonder lessen te doen. Het hanteren van de hengel, dubbelstrippen, timing en precisieworpen blijken voor vele vliegvissers bekende moeilijkheidsfactoren. Ik wil u dan ook de mogelijkheid bieden, door mijn workshops, deze belangrijke vaardigheden aan te leren zodat ook u een nog betere vliegvisser kunt worden.

Voor wie zijn de workshops bestemd!

De workshops zijn bedoeld voor de beginnende en de gevorderde vliegvisser die enkelhandig of dubbelhandig het werpen met de vliegenhengel willen leren of willen verbeteren. De workshops kunnen zowel individueel of in groepsverband gegeven worden. Voor de gevorderde vliegvisser zeg ik altijd dat je nooit te oud ben om iets bij te leren. Elke gevorderde vliegvisser kan gewezen worden op punten in de techniek die te verbeteren zijn. Mijn kwaliteiten voor het overbrengen van de kunst van het werpen met de vliegenhengel zijn, geduld, inzicht, observeren en het herkennen van aangeleerde fouten en deze te corrigeren waardoor u met meer gemak zal gaan werpen met de vliegenhengel!
Hoe beter uw techniek is, hoe minder u hoeft te "werken" en hoe meer u ontspannen kunt vissen.

Enkelhandig werpen

Het "enkelhandig" werpen is wat we, als vliegvisser, allemaal doen om te kunnen vissen. Het is geen vereiste om 30 meter te kunnen werpen om te kunnen vissen. Soms is een de lengte van de leader voldoende om de vis te kunnen bereiken. Maar het is wel zo dat, als de vis 20 meter bij je vandaan zit, je daar ook bij wilt kunnen komen. En als je 27 meter kan halen is een vlieg presenteren op 20 meter goed te doen. Op deze manier gaat je werptechniek dus wel degelijk meer vis op leveren. Dan zijn er ook nog een heleboel worpen die helpen om een vlieg op een andere manier te presenteren. Worpen waarbij de vlieg als eerst het water raakt. Of juist als laatst of om een hoekje achter een steen. Het beheersen van dergelijke worpen maakt het werpen ontspannender en leuker. Hoe minder je hoeft te werken, hoe lekkerder je vist en hoe minder vermoeiend het is. Daarmaa kan je dus langer door vissen zonder vermoeide schouders, armen of rug en blijft het langer leuk. Bij workshops enkelhandig werpen helpen we iedereen om de basis op een hoger niveau te krijgen en wordt er tijd besteed aan de "speciale" worpen. De invulling van de workshops is flexibel dus als een cursist of de groep behoefte heeft aan meer instruktie in een bepaalde richting is dat geen probleem.

Wat wij u leren

U krijgt veel informatie over verschillende hengels en lijnen en waarom de ene soms beter is dan de andere en in welke situatie. Uiteraard wordt er veel geworpen en zal de instruteur uw eventuele fouten analizeren en u helpen deze op te lossen. Dit gebeurd op zeer individueel niveau. Elke werper is anders gebouwd en dit heeft invloed op het werpen. De instructeur zal per persoon een plan van aanpak maken om zo iedereen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. De worpen waar aan en mee gewerkt wordt zijn o.a. de overhead cast en de zogenaamde waterworpen.

Dubbelhandig werpen

Het "dubbelhandig" werpen heeft voor velen iets magisch. Het komt oorspronkelijk uit de zalmvisserij maar heeft in de loop der jaren zijn weg gevonden in allerlei takken van het vliegvissen. Er zijn nu dubbelhandige hengels en lijnen te koop in hele lichte AFTMA klasses zoals AFTMA 4 en zelfs 2. Dit komt vooral doordat, als men de techniek eenmaal in de vingers heeft, het werpen nog makkelijker is dan met een enkelhandige hengel. De lengte van een dubbelhandige hengel en het feit dat de kracht verdeeld wordt over 2 armen maakt het werpen met deze hengels heel ontspannen. Het kost wel wat tijd en energie om deze technieken te leren maar dat is met de enkelhandige hengel niet anders. Het dubbelhandig werpen kan heel sierlijk zijn en is op zich al leuk om te doen maar het is ook zeker zeer effectief. In de zalmvisserij wordt met zwaardere lijnen gevist en daar heeft het dubbelhandig werpen zeker zijn voordelen omdat het met een #10 lijn langer vol te huoden is als de krachten over 2 armen verdeeld worden en door de lengte van de hengel kan er langere lengte lijn opgenoemn worden van het water en hoeft er dus minder gewerkt te worden. De meeste mensen zullen dubbelhandig werpen associƫren met spey casten. Hoewel dat wel logisch is is het spey casten wel een specifieke tak. Het spey casten is voornamelijk voor situaties waar er geen ruimte is voor een achterwaardse worp. In zo'n situatie gebruiken we het water om weerstand op te bouwen en zo de hengel te "laden". Als je dit van een afstand bekijkt zie je vooral veel lussen en grote bogen ontstaan en blijk je grote afstanden te kunnen werpen met slechts een meter of 5 ruimte achter je. Ook hier begint het leerproces echter met een normale "overhead cast" zoals we die gewend zijn met de enkelhandige hengel.

Wat wij u leren

De opbouw van een les met de dubbelhandige hengel verschilt niet veel met die van de enkelhandige hengel. Informatie over hengels en lijnen, wat, waarom en wanneer en natuurlijk ook hier veel werpen. Afhankelijk van de werper en zijn capaciteiten wordt er hier ook aandacht besteed aan het "spey casten". Deze technieken geven een werper de mogelijkheid ook nog afstanden te kunnen werpen als er achter hem of haar geen ruimte is voor een achterwaardse worp.